Hoe zit het met vergoeding van fysiotherapie?

Zorgverzekeraars, fysiotherapie, vergoeding
Bron: zorgwijzer.nl

Fysiotherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Er zijn in Nederland een groot aantal zorgverzekeraars met nòg veel meer aanvullende verzekeringen. Dat maakt het best lastig om te kiezen.  Zie de infografic.  Er zijn ook zorgverzekeraarvergelijkers, die je een overzicht kunnen geven van de kosten en de vergoedingen. In een aantal gevallen worden die gesponsord door de zorgverzekeraars. Op www.kiesbeter.nl, een site van de overheid, lees je meer.

Hoe werkt het?
De vergoeding komt meestal uit de aanvullende verzekering, hoeveel behandelingen je vergoed krijgt hangt af van de verzekering die jij afsluit. Je hebt het dus zelf voor het zeggen, maar dat maakt het ook lastig. Want wat heb je nodig?  Het is een beetje koffiedik kijken, want je weet nu nog niet wat je volgend jaar voor klachten gaat krijgen. En of daarvoor fysiotherapie nodig is.

Soms worden behandelingen vergoed uit je basisverzekering. Dit het het geval bij chronische aandoeningen. Dit zijn geen klachten waar je al lang last van hebt en maar niet overgaan, maar zijn bepaalde aandoeningen die door de overheid op de ‘lijst Borst’ gezet zijn. Genoemd naar minister Borst van Volksgezondheid. Je moet dan wel eerst 20 behandelingen uit je aanvullende verzekering betalen (of zelf), daarna gaat deze vergoeding in. Ook nog onder allerlei voorwaarden, dus bij je zorgverzekeraar goed navragen als het zover is.

Hoeveel kost de verzekering?
Dit hangt af van welke aanvullende verzekering je kiest. Als je voor een lage premie kiest, is de vergoeding ook laag. Dus even rekenen wat je wil en uit kunt geven. Bedenk wel dat je voor ietsje meer premie vaak al een uitgebreider pakket hebt.

Wat kost een behandeling?
De kosten van een behandeling voor je eigen rekening bij de fysiotherapeut kunnen per praktijk verschillen. Voor fysiotherapie tussen de  € 29 – 32,- en voor gespecialiseerde behandelingen, zoals manuele therapie,  ben je tussen de € 41 – 45,-  kwijt. Vraag tevoren wat er allemaal onder je behandeling valt. Zoals een persoonlijk oefenprogramma, verslagen en overdrachten, of overleg met andere behandelaars.

Moét je van verzekeraar veranderen?
Nee dat hoeft helemaal niet. Als je tevreden bent over de bejegening en vergoedingen van de zorgverzekeraar is dat helemaal niet nodig. Ben je niet tevreden, dan kun je jaarlijks veranderen.

Wil je meer informatie kijk dan op www.defysiotherapeut.com je mag mij ook een mail sturen of bericht posten.