Naar de fysiotherapeut, hoe gaat dat?

Handen behandelen fysioKun je rechtstreeks naar de fysiotherapeut of een fysiotherapeut-specialist – zoals een manueeltherapeut, oedeemfysiotherapeut – of moet je arts je verwijzen? Wel zo handig als je dat weet.

Er zijn verschillende routes
Vroeger, voor 2006, moest je altijd door je arts verwezen worden. Dit is veranderd en nu kun je rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Dat heeft veel voordelen. Meestal kun je sneller terecht, omdat er geen extra schakel – dus tijd – tussen zit. De fysiotherapeut is opgeleid om pluis en niet pluis te onderscheiden en beoordeelt of je met je probleem op het goede adres bent.

Wanneer rechtstreeks een afspraak maken?
Je kunt het beste rechtstreeks een afspraak maken als je weet dat jouw klacht op het terrein en deskundigheid van de fysiotherapeut ligt. Ook wanneer je deze klacht al eerder hebt gehad en je weet dat je fysiotherapeut je goed kan helpen.

Wanneer via je arts?

  1. Je wilt graag dat je arts met je meedenkt omdat je zelf niet precies weet wat er aan de hand is.
  2. Als je een chronische indicatie hebt, een bepaalde aandoening die vergoed wordt uit de basisverzekering. Je arts moet – om vergoeding van je verzekering te krijgen – een verwijzing schrijven.

Wat doet je fysiotherapeut?
De fysiotherapeut stelt je na de anamnese [vragen stellen om te achterhalen wat er aan de hand is] en het onderzoek een vervolgtraject voor. Dat kan zijn:

  1. Advies en raad. Je fysiotherapeut geeft je advies en raad wat je zelf kunt doen, er is dan [voorlopig] geen behandeling nodig.
  2. Fysiobehandeling. Je fysiotherapeut vertelt je wat de fysiobehandeling kan bijdragen aan het herstellen van je klachten. Je hoort ook hoeveel behandelingen er waarschijnlijk nodig zijn. Je geeft aan of je het duidelijk is en het er mee eens bent.
  3. Verwijzen naar je arts. Je fysiotherapeut twijfelt; weet niet precies wat er aan de hand is of vertrouwt je klachten niet. Dan word je naar je arts verwezen om hem of haar mee te laten denken en/of nader onderzoek te doen. Meestal neemt de fysiotherapeut contact met je arts op of schrijft een verslag met de bevindingen.

In de volgende blog vertel ik hoe je een (goede en fijne) fysiotherapeut kunt vinden en waar je op moet letten.